Een droogdok is vrij uniek in Noord-Nederland. In opdracht van Jorritsma Bouw en in samenwerking met andere ketenpartners waren wij onderdeel van het bouwteam die het tweede droogdok voor De Vries Scheepsbouw uit Makkum heeft mogen realiseren. Voor het nieuwe droogdok maakte Nauta Heeg het onderste gedeelte van de dokdeur.

contact-image

De dokhal

Een bijzonder complex project zowel op technisch en logistiek gebied. Alles is groot. De dokhal is 122 meter lang, 37 meter breed en 28 meter hoog, het droogdok dat daarin ligt is 21,5 meter breed en 8 meter diep. Er is meer dan 10.000 kubieke meter beton en 2 miljoen kilo staal verwerkt in het droogdok. De dokdeur is 23,4 meter breed, 8,4 meter hoog, 1,8 meter dik én weegt wel 140 ton. De productietijd van de constructie heeft 21 circa weken gekost.

contact-image

De dokdeur

De stabiele en evenwichtige dokdeur bevat drijvende elementen, is goed geïsoleerd en voorzien van drijfkisten in de holle compartimenten. De dokdeur staat 6 meter onder water en moet onderin het sterkst zijn om gewichtsloos te kunnen bewegen. Door het installeren van de drijfkisten is de dokdeur in het water 30% lichter geworden. Aan de onderkant van de deur is 20 ton extra ballast toegevoegd voor extra stabiliteit tijdens het bewegen van de deur. De waterdruk zorgt er daarbij voor dat de deur op zijn plek blijft. Voor extra veiligheid is de deur verankerd in het fundament en in de zijwand.

contact-image

Slimme oplossingen

Ook de taatspen en de lagers waarop de deur draait is door Nauta Heeg gefabriceerd. Het 3 meter hoge scharnier is een kunststukje welke grotendeels in de fundering is verdwenen. Voor het onderhoud van de onderwaterdeur is een slimme oplossing bedacht: Een parkeerstand voor de deuren van de dokhal. Dat betekent qua onderhoud een mooie besparing, want deuren van 25 meter hoog til je er niet zomaar uit het water.

contact-image

Samenwerking

Bij deze unieke klus komen ook uitdagingen. Bij de bouw van de hal moest rekening gehouden worden met de flora en fauna van het IJsselmeer, met het inbouwen van een enorme kraanbaan en met de voortgang van het werk op de werf. Samen met alle betrokken partijen hebben we een uitbreiding gerealiseerd die een prachtig toekomstperspectief biedt voor de jachtbouw in Noord-Nederland.

Gerelateerde projecten

Steiger Noordzeekanaal, IJmuiden

Nauta Heeg
Infra
3 oktober 2023

KTB, Rotterdam

Nauta Heeg
Infra
7 juni 2024

Paalkoppen, Aziëhaven

Nauta Heeg
Infra
11 juni 2024

Contact

Meer weten? Neem gerust contact op.

Staalbouw Nauta Heeg
De Draei 21
8621 CZ Heeg
KvK 01068509