De skyline van het historische centrum van Zwolle was voorheen alleen te herkennen aan de Peperbus. Sinds 2012 is dit niet meer het enige herkenningspunt van de stad. Museum de Fundatie, gelegen op de grens tussen de middeleeuwse binnenstad en het open 19e-eeuwse parklandschap, is uitgebreid met een spectaculaire bolconstructie op het dak.

contact-image

Het ontwerp

Het gerechtsgebouw uit 1838 ontworpen in neoclassicistische stijl moest de eenheid in de wetgeving van het nieuwe koninkrijk symboliseren. Het gebouw kent veel symmetrie aan de buitenzijden, heeft een monumentale entreepartij en een centrale entreehal over twee verdiepingen. In 2004 is het voormalige Paleis van Justitie omgebouwd naar een museum. Het ontwerp van de uitbreiding in 2010 komt van BiermanHenket architecten. Een ondergrondse uitbreiding was ruimtelijk te ingewikkeld. Daarom is er gekozen voor een uitbreiding op het dak van het monumentale gebouw. De opbouw is net als de onderbouw in twee richtingen symmetrisch, maar heeft een totaal andere vorm. Samen vormen de verschillende volumes een nieuw stedenbouwkundig geheel.

contact-image

Bolconstructie

De staalconstructie voor dit project heeft Kampstaal geleverd en gemonteerd. Het gewicht van de totale staalconstructie bedraagt zo’n 275 ton. Door het gebouw zijn acht stalen kolommen geplaatst die op een eigen fundering staan. Deze kolommen dragen de nieuwe uitbreiding. De opbouw van de bol is ongeveer 10 meter hoog en heeft een oppervlak van circa 25 bij 40 meter. De bolconstructie bestaat uit 24 spanten, elk gewalst in vier verschillende stralen welke zijn voorzien van gordingssteunen die gelast zijn in tientallen verschillende hoeken. De uitbreiding is bekleed met 55.000 driedimensionale keramische elementen die zijn geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. 

Waar nieuw en oud elkaar raken. Museum De Fundatie heeft een uitstraling gekregen die past bij de kunst die het wil presenteren.

Gerelateerde projecten

Parkeergarage Willemspoort, Den Bosch

Kampstaal
Utiliteitsbouw
11 juni 2024

Elfstedenhal, Leeuwarden

Kampstaal
Utiliteitsbouw
11 juni 2024

Markthal, Rotterdam

Kampstaal
Utiliteitsbouw
11 juni 2024

Contact

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Kampstaal B.V.
Distributieweg 10
8304 BJ Emmeloord
KvK 39053026