In 2014 zijn de Gemeente Leeuwarden, de Provincie Fryslân en stichting de IJshal het eens geworden over de bouw van de Elfstedenhal in Leeuwarden. Want een Friese hoofdstad waarin niet geschaatst kan worden, is ondenkbaar. Alhoewel Kampstaal met haar vestigingslocatie nét buiten Friesland valt, mochten wij wel de staalconstructies verzorgen.

contact-image

Het staalwerk

Maar liefst 700 ton aan staal is er verwerkt in de Elfstedenhal. Kenmerkend aan de schaatshal zijn de gebogen lijnen van de staalconstructie. Wat met name opvalt is het bijzondere samenspel van stalen en houten spanten, die voor de 400 meterbaan als één samenstelling zijn gelast. Het gaat om totaal 17 spanten. Deze zijn 38 meter lang en 5 meter hoog. Deze zogenoemde lensliggers zijn met speciaal transport naar Leeuwarden gereden. Net als de spanten voor de ijshockeyhal die ook als één samenstelling onze fabriek hebben verlaten. Deze spanten zijn aan de bovenkant ook rond, maar in tegenstelling tot die van de 400 meter baan aan de onderkant recht.

contact-image

De bouwplanning

Uniek aan dit project is de bouwplanning. Er is namelijk een werkwijze gehanteerd, waarbij hetgeen wat op de dag gepland staat, ook op dezelfde dag af moet zijn. Wat dus tijdens het bouwproces wel eens betekent: tot ’s avonds laat doorgaan. Zo heeft Kampstaal de 400 meter baan in slechts twee weken gemonteerd. Én ook de 64 houten spanten zijn in dezelfde tijdspan gemonteerd.

contact-image

Duurzaamheid

De moderne schaatshal is voorzien van een 400 meter baan én een ijshockeyhal. Het duurzame gebouw is voorzien van ledverlichting en zonnepanelen. Óók wordt de warmte die de koelinstallatie afgeeft gebruikt voor het verwarmen van ruimtes en douchewater.

Gerelateerde projecten

Warmtecentrale Vattenfall, Amsterdam

Kampstaal
Utiliteitsbouw
13 februari 2024

Datacenter Switch, Diemen

Kampstaal
Utiliteitsbouw
10 maart 2023

Voetgangersbrug - Royal FloraHolland

Kampstaal
Infra
26 april 2024

Contact

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Kampstaal B.V.
Distributieweg 10
8304 BJ Emmeloord
KvK 39053026